Старіння шкіри обличчя - це багатофакторний процес, що зачіпає різні його структури - кістки, зв'язки, м'язи, жир і шкіру. Саме зміни, пов'язані зі шкірою, найяскравіше візуалізують прояви вікових змін і є найбільш помітною маніфестацією процесів старіння.

Особливості старіння шкіри

Головними критеріями старіння шкіри є втрата нею пружності, погіршення кольору обличчя, мімічні та дрібні зморшки, заломи, дегідратація та витончення тканин, атонічність і зміна контурів овалу обличчя. До другорядних критеріїв старіння шкіри відносяться набряклість у тій чи іншій зоні або загальна пастозність обличчя, пористість шкіри, пігментація, кератоз, судинні зміни.

До механізмів старіння шкіри відповідно відносяться хронобіологічне старіння (провідний чинник – час), фотостаріння (провідний чинник – інсоляція), гормональне старіння, пов’язане із згасанням функцій ендокринних залоз та глікостаріння (пов’язане з процесами глікації)

Розрізняють внутрішні та зовнішні фактори старіння.

Внутрішні фактори:

  • Спадковість.
  • Стрес.
  • Стан імунної та гормональної систем.
  • Запалення (інфламейджинг).
  • Інтоксикація.

Зовнішні фактори:

  • УФ-випромінювання.
  • Несприятливі еко-фактори.
  • Алергени.
  • Шкідливі звички.
  • Нераціональне харчування.
  • Гравитаційне напруження.

Процеси, які значно прискорюють старіння організму в цілому та особливо прояви вікових змін в шкіри - це глікація (Маяр, 1954 рік) та вільнорадикальний вплив (Харман, 1956 рік). Саме вони лежать в основі провідних концептів старіння шкіри.

Вільнорадикальна теорія пояснює процеси старіння надлишковим утворенням вільних радикалів і їхнім впливам на процеси метаболізму клітин. В органах і тканинах людини нагромаджуються продукти окисного ушкодження ліпідів, білків, нуклеїнових кислот. Накопичення цих пошкоджень викликає старіння.
Зокрема, втрата еластичності шкіри зумовлена деструктивними змінами в двох головних білках сполучної тканини — колагені та еластині.

Глікування руйнує колаген

Глікація - це процес, під час якого молекули цукру вступають у реакцію з білками, внаслідок чого утворюються зшивання і білки втрачають свою функціональність.

Ці зшивання не тільки перешкоджають нормальному функціонуванню білків, а й самі по собі є дефектними молекулами, які носять назву кінцевих продуктів глікації, КПГ (AGE - Advanced Glycosylation End-products).

Найбільш схильним до глікування серед усіх компонентів шкіри є колаген. КПГ (AGE) склеюють волокна колагену та еластину, порушуючи каркас шкіри, прискорюють трансепідермальну втрату води, запускають імунні процеси, що викликають запалення, впливають на судинну стінку, роблячи її тендітною та нееластичною. В результаті шкіра втрачає тонус і пружність, з'являються зморшки, стоншується епідерміс, порушуються бар'єрні функції.
Шкіра стає атонічною, дегдратованою, втрачає колір та сяяння.

Найефективніші протоколи анти-ейдж терапії включають застосування препаратів з амінокислотними комплексами та антиоксидантами у складі, оскільки саме ці речовини здатні впливати на деструктивну дію процесів старіння, незалежно від чинників, що їх провокують, а також відновлювати пошкоджені тканини та структури.

RRS® HYALIFT® 75 Pro — більш ніж біоревіталізація

Ефективним препаратом, рекомендованим до застосування в терапії вікових змін шкіри, фотопошкоджень, а також профілактики перелічених процесів, є RRS® HYALIFT® 75 Pro.

Його склад містить:

  • 75 мг нестабілізованої високомолекулярної гіалуронової кислоти нетваринного походження щільністю 15 мг/мл (1,5%).
  • 17 амінокислот: глутамінова кислота, аланін, аргінін, аспарагінова кислота, фенілаланін, гліцин, гістидин, ізолейцин, лейцин, глутамін, бетаїн, пролін, серин, таурин, треонін, тирозин, валін.
  • Антиоксиданти: таурин, Р-2 вініферин, ε-вініферин R-вініферин, ISO-ε-вініферин, ресвератрол.

Амінокислотний комплекс RRS® HYALIFT® 75 Pro містить важливі амінокислоти в правильному складі та конфігурації, а також у достатній концентрації. Тож він є здатним відновлювати структурні протеїни, бути ресурсом для синтетичної активності фібробластів та активно перешкоджати розвитку патологічних процесів, пов'язаних із пошкодженням білків вільними радикалами й КПГ.

Разом із гіалуроновою кислотою амінокислотний комплекс RRS® HYALIFT® 75 Pro підтримує функціонально активний стан позаклітинного матриксу.

Особливо ефективними у протидії процесам глікостаріння та окислювального стресу шкіри є амінокислоти аланін і гістидин.

Ці дві амінокислоти здатні зв'язувати і нейтралізувати сполуки, надлишок яких може чинити токсичну дію: активні форми кисню (вільні радикали), іони важких металів, токсичні продукти перекисного окислення ліпідів. Вони можуть вступати в реакцію з карбонільними групами, запобігаючи "зшиванню" колагенових волокон, яке відбувається в процесі глікації.

Важливим компонентом інгредієнтного складу препарату є таурин, що запобігає неферментативному приєднанню глюкози до молекул білків та захищає ліпіди клітинних мембран від перекисного окислення.

Антиоксиданти є першою лінією захисту від руйнівного впливу окисного стресу та процесів глікації.

Ресвератрол, що входить у склад RRS® HYALIFT® 75 Pro володіє яскраво вираженими антиоксидантними властивостями і є найкращим та найефективнішим захистом клітин від руйнування. Ресвератрол запобігає пошкодженню клітинних мембран і міжклітинного матриксу, зменшуючи вміст реактивних форм кисню в кератиноцитах.

Як наслідок запобігає окисному стресу, глікації та проявам передчасного старіння, будучи anti-age активом. Окрім того - ресвератрол є активатором білків сиртуїнів, які відновлюють пошкоджені клітини.

Сиртуїни втрачають свою активність з віком, і ресвератрол, як сигнальна молекула, змушує їх працювати в режимі молодості.

Ресвератрол має також освітлювальні властивості, адже інгібує експресію тирозинази, знижує синтез меланіну та перешкоджає появі пігментних плям і фотостарінню шкіри.

Амінокислоти гліцин, глутамін, тирозин теж працюють як антиоксиданти та є активними агентами протидії впливу на тканини вільних радікалів.

Ефективність RRS® HYALIFT® 75 Pro

RRS® HYALIFT® 75 Pro має доведену ефективність у ревіталізації шкіри, а також є препаратом вибору в терапії та профілактиці вікових змін шкіри.

Окрім монотерапії курсове використання RRS® HYALIFT® 75 Pro рекомендовано перед усіма апаратними процедурами, мета яких – стимуляція колагену.

RRS® HYALIFT® 75 Pro надає ресурс для синтезу структурних протеїнів та покращує функціональний стан позаклітинного матриксу. За відсутності ресурсної підтримки тканин за допомогою RRS® HYALIFT® 75 Pro ефективність апаратного впливу значно зменшиться, а результат процедур не буде контрольованим та прогнозованим.

RRS® HYALIFT® 75 Pro – «маст хев» ін’єкційна терапія для пацієнтів будь-якого віку, яка може бути використана у якості профілактики розвитку небажаних естетичних та дерматологічних станів, а також для їх ефективної протидії старінню шкіри.